Spor

2020 F1 sezonundan öğrendiğimiz 13 şey

2020 Formula 1 sezonu, sporun şimdiye kadar gördüğü en tuhaf yarış yıllarından biri olarak tarihe geçerek sona erdi. Son Grand Prix düzenlenmeden önce Lewis Hamilton ve Mercedes’in her birinin yedinci dünya şampiyonluğunu mühürlediklerini biliyorduk, ama bu yıl başka ne öğrendik?

1. Lewis hala iyileşiyor

Lewis Hamilton’ın henüz zirveye ulaşmamış olabileceği biraz korkutucu bir düşünce, ancak bu yıl tarihe geçecek bir şey varsa, yedi kez dünya şampiyonundan daha fazlasını alma kapasitesi var. Hamilton, başladığı 16 yarıştan 11’ini kazandı, Türkiye’de (diğer yarışların yanı sıra) kesinlikle üstündü ve yeni rekorlar kırdı.

Bu platformu korumak için kendisine ek bir motivasyon sağladığını ve henüz tam potansiyeline sahip olmadığını gösterdiğini söylüyor …

2. Sürücü pazarı sizi her zaman şaşırtabilir

Ne olursa olsun Sergio Perez bu sezon ne kadar iyi, ne kadar çoğumuz gerçekten düşünce Red Bull tack değiştirecek ve kendi birini değiştirmek için içeri getir? 2020’de sürücü pazarının güzelliği buydu – sizi sonuna kadar koltuğunuzun kenarında tuttu. Ve kağıt üzerinde önümüzdeki yıl o kadar heyecan verici görünmese de, şu anda yürürlükte olan birkaç çok yıllı anlaşma ile, gerçekten ne olacağını asla bilemezsiniz. Sonuçta, Perez’in Racing Point ile 2021 için bir sözleşmesi vardı.

3. Bir sonraki yıl hangi takımın süreceği konusunda erken karar vermek risklidir

2020’nin Şubat ayında olduğu gibi geçtiğini kim görebilirdi? O zamanlar, Covid-19’un yarattığı büyük etkiyi tahmin etmiş olsanız bile, Sebastian Vettel’i McLaren sürücüsü Carlos Sainz ile değiştiren Ferrari’yi aramak için yine de cesur bir insan olurdunuz Sainz’in, toplamda altıncı sıraya düşecek bir Ferrari takımı için, bir üst sırayı – inşaatçılar şampiyonasında üçüncü ve gelecek Mercedes gücüyle – bıraktığını söylemek daha da cesur olurdu.

Vettel, Ferrari’nin kararıyla kafası karışmıştı, ancak Aston Martin’e gitmek artık 2020 formuna göre dört kez dünya şampiyonu için bir terfi gibi görünüyor.

4. Leclerc, Vettel sonrası Ferrari’ye liderlik edebilir

Yine de, Maranello’da işler kötü ve karanlık değil. Bu sezon boyunca performans flaşları oldu ve daha heyecan verici bir şekilde Charles Leclerc’den bazı çarpıcı olaylar oldu. Ferrari’deki ilk sezonunda otoritesini takıma damgalamıştı, ancak Leclerc bu yılki mücadelelerin bir sürücü olarak kendi ilerlemesini durdurmasına izin vermedi.

Zor bir otomobilde, ilk dört yarıştan ikisinde podyumları yönetti, üç ek ilk dört sonuç ve bazı olağanüstü sıralama turları. Zihinsel güç, esneklik, çoğu zaman temposunun oldukça altında olan bir arabada bile teslim etme kapasitesi – Leclerc ile gelecek parlak.

5. Max Verstappen’in takım arkadaşı olmak artık daha kolay

Gelecek de Max Verstappen ile parlak, ancak Hollandalı’nın gösterebileceği seviye takım arkadaşları için bir sorun olmaya devam ediyor. Verstappen bu sezon mücadeleyi büyük ölçüde tek başına Mercedes’e götürürken, Alex Albon sezonu çözülmeden önce açılış yarışında potansiyel bir galibiyet bekliyordu .

Mugello ve Bahreyn’deki podyumlar cesaret vericiydi, ancak çoğu zaman Verstappen’e takımı tam anlamıyla tatmin edecek kadar yaklaşamadı ve 2021’de Perez onun yerini aldı . Pierre Gasly’nin Verstappen ile birlikte nasıl mücadele ettiği göz önüne alındığında, soru artık herhangi bir sürücünün Mighty Max ile omuz omuza durup duramayacağıdır.

6. Gasly, Red Bull rütbesinden tamamen kurtuldu

Ve Gasly’den bahsetmişken, İtalya Grand Prix’sindeki duygusal zaferi ile 2020 sezonunun dikkat çekici anlarından birini sağladı Red Bull’dan indirilmesinden bu yana bir yıldan biraz fazla bir süre sonra AlphaTauri sürücüsü, 10 yarışta ikinci kez podyuma çıktı ve 2019’da Brezilya’daki ikinci sırasının şans eseri olmadığını gösterdi.

Galibiyet, Almanya ve Portekiz’deki arka arkaya yarışları ilk altıda bitirirken formunu daha da güçlendirdi (ve bir hafta sonra Imola’da emekli olmadan önce bir tane daha almaya hazır görünüyordu) ve geldiğinde onu tekrar tartışmalara soktu. gerekirse bir Albon değişimine. Red Bull, onu olduğu yerde tutmayı seçti, ancak kariyer rotasını çok etkileyici bir sezonla değiştirdi.

7. Lance Stroll öngörülemeyen koşullarda büyür

Monza, Gasly’nin galibiyetinin sahnesiydi, ancak aynı zamanda Lance Stroll’ün Racing Point için ilk podyumunu ve kariyerinin ikincisini aldığını gördü. Bu, 2017’de ön sırada başladığı, hain koşullarda dördüncü sıraya yükseldiği ve çaylak sezonunda ikinci başladığı bir yerde geldi.

Ancak Stroll, bu yıl kaotik Türkiye Grand Prix eleme seansında ilk pol pozisyonunu attığı için, düşük tutuş seviyeleri biraz dengeleyici sağladığında bunun bir kerelik olmadığını gösterdi . Son turu mükemmeldi ve açılış turu benzer şekilde lastik sorunları ve ön kanat hasarından önce uzaklaştı ve ekstra bir pit stop ve yarış sonlarında zorluğa yol açtı.

8. F1’in orta sahası hiç bu kadar sıkı olmamıştı

Bu sezon sadece dört yarışla – birden fazla podyumu bitiren, sürpriz kazananlar ve çok sayıda şok sonucu görmüş dramatik bir yarış – Renault, McLaren ve Racing Point’i ayıran bir nokta vardı. Türkiye’ye gelen sipariş buydu ve yıl sonundan önce birkaç kez yeniden dağıtılacaktı.

Racing Point’in bir pole pozisyonu, iki podyum ve bir galibiyeti vardı, Renault da önde bir podyuma sahipti ancak McLaren’in tutarlılığı, inşaatçılar şampiyonasında yedi puan farkla üçüncü olmalarını sağladı.

Dövüş, Ferrari’nin orta sahaya düşmesi ve podyum fırsatlarının önünü açmasıyla (Scuderia hayranı değilseniz) geliştirildi. Sonunda, McLaren, Racing Point, Renault, Ferrari ve AlphaTauri’nin her biri 25’ten fazla sayı attıkları hafta sonları olan yedi takım podyuma çıktı ve dördü kazandı.

9. Sürücüler eski tarz devreleri sever

2020’de bazı savaşları daha heyecanlı kılan şey, birden fazla pistin geç duyurulduğu için hangi takımların hangi sahalarda iyi performans göstereceği konusundaki belirsizlikti. Covid-19 salgınına yanıt olarak Mugello, Nurburgring, Portimao, Imola ve Türkiye takvime eklenirken, Bahreyn’in dış pisti de yeni bir meydan okuma sağladı.

Ve sürücülerin, bazıları asla bir Grand Prix’e ev sahipliği yapmayacak gibi görünen klasik Avrupa pistlerinde, çakıl tuzakları, önemli dalgalanmalar ve sonuç olarak genellikle heyecan verici yarışlarla sonuçlanan zorlu düzenlerle serbest bırakılmanın heyecanını yaşadıkları ortaya çıktı.

10. McLaren, oyunun zirvesinde bir sürücü alıyor

Carlos Sainz, Ferrari için bir yarış hayalini gerçekleştirirken, onun yerine geçen sürücü, takımları değiştirirken yılın başlarında bir anlaşmaya varma konusunda faul yapmadı. Daniel Ricciardo, Renault ile son derece güçlü bir yıl daha geçirdi, sonunda takımla birinci (ve ikinci) podyumunu elde etti ve Cyril Abiteboul’a bir dövme kazandı ve şimdi inşaatçıların sıralamasında iki sıra üst sıralarda yer alan takıma geçti.

Etkileyici bir sezonda Ricciardo, Spa’dan Imola’ya yedi yarışta 75 sayı attı ve kuraklıkta sadece bir kez yüksek puan alan Esteban Ocon tarafından geride kaldı. Gelecek sezon bir Mercedes güç ünitesine sahip olacak, sürekli gelişen bir McLaren arabasında olma ihtimali çok cazip.

11. Vettel’in değişikliğe ihtiyacı var

Ricciardo 2020’de ışıltılı bir formdayken, kariyerinin en kötü sezonunu puan olarak atlatan eski Red Bull takım arkadaşı Sebastian Vettel için aynı şey söylenemez. Vettel 17 yarıştan sadece 33 puan aldı ve bunlardan 15’i Türkiye üçüncüsü olduğunda geldi . On dördü daha Macaristan ve İspanya’daki sağlam bitirmelerden geldi, yani diğer 14 yarış sadece dört puan verdi – hepsi P10 bitirmeleriyle puanlandı.

Vettel sadece iki kez emekli oldu, geri kalan zamanları ilk 10’da bitiremedi ve Türkiye podyumu son beş turdaki tek puanı oldu. Ferrari, dört kez dünya şampiyonuna , sezon başlamadan önce artık ona ihtiyaç duyulmadığını  bilmesini sağladı ve rakipsiz bir araba ile birleştiğinde acı bir yıla neden oldu. Aston Martin’de yeni bir başlangıç, tam da ihtiyacı olan şey.

12. Mick Schumacher 2021’de izlenecek kişi olacak

Schumacher ismi Formula 1’e geri döndü ve onu taşıyan sürücünün başarıları sayesinde tamamen orada. Mick Schumacher, 2018 Avrupa Formula 3 şampiyonluğu ile bu yıl şiddetli çekişmeli bir Formula 2 şampiyonluğu kazandı; bu, tıpkı George Russell ve Charles Leclerc’in kendisinden önce yaptığı gibi, hüküm süren F2 şampiyonu olarak öne çıktığı anlamına geliyor.

Schumacher, Haas için yarışacak ve Amerikan kıyafeti 2020’nin en güçlüsü olmasa da, gelecek yıl Almanlara ne yapabileceğini daha iyi gösterme şansı verecek önemli ölçüde iyileştirilmiş bir Ferrari güç ünitesinden yararlanmayı umacaklar. İlk yılında yeni bir kategoride çok şey öğrenme eğiliminde olan ve ikinci sezonunda net gelişmeler gösteren Schumacher için mükemmel bir senaryo olabilir, ancak yarış aracı özellikle etkileyici.

Takımın rekabet gücü gelişmese bile, Haas bu yıl düzenli olarak Alfa Romeo ile dövüşüyordu ve Kimi’nin Mick’in babası Michael’a karşı şampiyonluk zaferi için savaşmasından yaklaşık 14 yıl sonra pistte Schumacher ile Raikkonen arasında bir pistte savaşma ihtimalini ortaya koyuyordu.

13. Fernando Alonso yine gişe yapacak

Efsanevi babasıyla düzenli olarak savaşan çifte dünya şampiyonu Renault ile F1’e veya 2021’de tanınacakları adıyla Alpine’ye döndüğü için Schumacher gelecek yıl, Schumacher ile Alonso arasındaki mücadelelerde yeni bir bölüm yapacak .

Renault yeniden markalaşıyor olabilir, ancak Alonso’nun 2005 ve 2006’da kazandığı iki dünya şampiyonluğuyla aynı takım olmaya devam ediyorlar ve spordan iki yıl uzak kaldıktan sonra başarıya aç bir sürücü alıyorlar. 2018’in sonunda McLaren’den ayrıldığında Alonso’nun geri döneceğine dair hiçbir garanti yoktu, ancak başka bir yerde yarıştıktan sonra F1’de hala bitmemiş bir işi olduğunu hissetti ve yeni düzenlemelerin olasılığı onu geri dönmeye ikna etti.

Bu yeni otomobiller için 2022’ye kadar beklemesi gerekecek olsa da, son derece sıkı orta saha, Alonso’ya ikinci McLaren yıllarında nadiren ulaştığı bir şekilde önemli puanlar ve podyumlar için yarışma şansı veriyor ve bir şekilde başka bir seviyeye erişiyor gibi görünüyor. güçlü bir sonuç olduğuna dair bir ipucu olduğunda. Önümüzdeki yıl bol bol görmeliyiz.

Chris Medland

Formula1 yazısından alıntıdır.
Başa dön tuşu